2010

Decembar

29.12.2010.

Dana 29.12.2010.godine održan je sastanak Odbora za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru i ovlašćenih predstavnika Jat Tehnike (Talundžić, Petrović, Blagojević i Ostojić). Pravila po kojima će početi pregovori su definisana do pojedinosti i trajaće do dana potpisivanja novog Kolektivnog ugovora u zakonski predviđenom roku.

 ZAPISNIK SA SASTANKA

27.12.2010

Na mail našeg sindikata pristigla je zahvalnica Zdravstvenog centra “Studenica” Kraljevo. O posledicama razornog zemljotresa u ovoj ustanovi pogledajte na adresi http://www.zcstudenica.org/home/index.php

24.12.2010.

Poslodavac je 23.12.2010.godine doneo Rešenje o pokretanju postupka pregovaranja Poslodavca i Odbora za pregovore reprezentativnih sindikata, radi zaključivanja novog Kolektivnog ugovora privrednog Društva Jat Tehnika d.o.o. Prvi sastanak Poslodavca i Odbora za pregovore, se zakazuje za sredu 29.12.2010.godine u 10 časova u Plavoj sali radi razmatranja svih formalno pravnih uslova za otpočinjanje predmetnih pregovora.

21.12.2010.

Na sastanku svih sindikata sa menadžmentom Jat Tehnike koji je održan dana 20.12.2010. godine u 16h, direktor Srđan Mišković nas je obavestio da će u najskorije vreme formirati tim za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru.

Sastanak IO SSZJT-a je zakazan za 22.12.2010. godine sa početkom u 14.30h

17.12.2010.

Danas je održan zajednički sastanak svih sindikata JAT Tehnike u prostorijama Strukovnog sindikata vazduhoplovnih mehaničara Srbije vezano za predstojeće pregovore o Kolektivnom ugovoru JAT Tehnike.
Na sastanku Odbora za pregovaranje o novom Kolektivnom ugovoru doneta je odluka i poslat je zahtev direktoru Srđanu Miškoviću.

ZAHTEV ODBORA ZA PREGOVARANJE

16.12.2010.

Izvršni odbor Samostalnog Sindikata Zaposlenih Jat Tehnike doneo je odluku da se izdvoje sredstva u iznosu od 100.000,00 dinara na ime humanitarne pomoći ugroženima u Kraljevu za saniranje posledica zemljotresa. Sredstva će biti uplaćena na račun Zdravstvenog centra “Studenica” Kraljevo.

Doneta je odluka o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 3.000,00 dinara svim članovima našeg sindikata umesto kupovine novogodišnjih poklona.

14.12.2010.

Sastanak IO SSZJT-a se zakazuje za sredu 15.12.2010.godine sa početkom u 14.30 časova. Mole se svi članovi Izvršnog odbora SSZJT-a da obavezno prisustvuju.

Predsednik IO SSZJT-a je danas poslao zahtev menadžmentu Jat Tehnike za zvaničnom inicijativom za otpočinjanje pregovora o izmeni i dopuni Kolektivnog ugovora.

ZAHTEV MENADŽMENTU JAT TEHNIKE

 

07.12.2010.

Direktor nas je na vreme obavestio da nije u mogućnosti da prisustvuje današnjem sastanku IO SSZJT-a, ali nam je uputio poziv da uvek možemo da dođemo i aktivno prodiskutujemo o svim otvorenim pitanjima.
Sastanak IO SSZJT-a se zakazuje za petak 10.12.2010.godine sa početkom u 14 časova.

02.12.2010.

U utorak 07.12.2010.godine u 12 časova održaće se sastanak IO SSZJT-a. Na sastanak je pozvan Direktor Jat Tehnike gospodin Srđan Mišković.

POZIV DIREKTORU

 

Novembar

16.11.2010.

Sindikat SSZJT-a svojim članovima kao i svim ostalim zaposlenima u Jat Tehnici omogućio kupovinu kompleta prve pomoći potrebne po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na tri mesečne rate putem administrativne zabrane.

11.11.2010.

Dana 11.11.2010.godine Izvršni odbor SSZJT-a je održao sastanak na kome je doneta odluka i poslato pismo direktoru Jat Tehnike g-dinu Srđanu Miškoviću.

ODLUKA IZVRŠNOG ODBORA SSZJT-A

 

04.11.2010.

IO SSZJT-a je odgovorio direktoru JAT Tehnike G-dinu Srđanu Miškoviću.

ODGOVOR IO SSZJT-A

 

Oktobar

15.10.2010.

Nadzorrni odbor sindikata je izvršio kompletan uvid u finansijsko-materijalno poslovanje SSZJT-a za period do 12.10.2010 godine. Uvidom u kontrolu finansiskog-materijalnog poslovanja pored članova Nadzornog odbora, prisustvovali su i novi predsednik Predrag Momčilović kao i Dejan Stanojević (jedan od novih članova Izvršnog odbora). Opšti zaključak kontrolora je da je finansijsko i materijalno poslovanje, bilo uredno i da je sve rađeno regularno, kao i da je vršeno na osnovu odluka Izvršnog odbora SSZJT-a.

IZVEŠTAJ NADZORNOG ODBORA SSZJT-A

08.10.2010.

Neophodnost za formiranje Arbitražnog veća vidimo u različitim stavovima i tumačenju (članova 75 i 76) Kolektivnog ugovora. Najbolji način da se sva različita mišljenja usaglasimo je upravo kroz rad ovog veća gde bi se čula mišljenja kompetentnih pravnika iz oblasti radnog prava.

ZAHTEV ZA FORMIRANJE ARBITRAŽNOG VEĆA

 

Septembar

29.09.2010.

Drugi krug izbora za predsednika sindikata je održan od 27. do 29. septembra 2010.godine, ušla su dva kandidata koja su imala najveći broj glasova.
Posle izbora u drugom krugu za predsednika sindikata je izabran Momčilović Predrag sa 98 glasova, dok je drugi kandidat za predsednika sindikata Borić Đuro dobio 79 glasova.
Na izbore u drugom krugu je izašlo 178 članova sindikata što čini 73% ukupnog članstva. Čestitamo pobedu na izborima novom predsedniku SSZJT-a, sa nadom da će uspešno nastaviti da zastupa interese svih članova našeg sindikata.

OGLAS

Glasački listić

Zapisnik sa izbora

16.09.2010.

Od 14. do 16.septembra 2010.godine održani su izbori u SSZJT-u. Na izbore je izašlo 170 članova sindikata što prestavlja 69% od ukupnog članstva sindikata.
Za članove Nadzornog odbora su izabrana tri kandidata dok za predsedničke kandidate izbori se moraju ponoviti sa dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu izbora.

IZBORNI OGLAS

Glasački listić

Novi Izvršni odbor SSZJT-a

Zapisnik sa glasanja u SSZJT-u

Avgust

31.08.2010.

Posle svih informacija koje su se mogle čuti u JAT Tehnici o inicijativama pojedinih sindikata da je neophodno podići plate zaposlenima, o zaštiti postojećeg PKU-a i raznim drugim dobrim predlozima po zaposlene inicirali smo zajednički sastanak svih sindikata u JAT Tehnici.
Na ovom sastanku je ispoljen iznenađujući stepen zajedničkih predloga. Oko dnevnog reda smo se lako dogovorili i brzo usaglasili da treba sačuvati PKU, da treba tražiti povećanje plata zaposlenima u visini od 30%, da predloženi plan o prevazilaženju problema u funkcionisanju JAT Tehnike koji su sami predložili predsednik Skupštine i generalni direktor nije ništa urađeno do danas kao i da smo svedoci konstantnog kršenja PKU-a od strane menadžmenta.
Kada je trebalo stati iza ranije dogovorenih zahteva i iskrenost u nemerama tada je došlo do isticanja ličnih interesa ispred zajedničkih za koje su se kolege deklerativno ranije na sastanku zalagale.
Nije ni šta neobično što se izvršni direktor hvali kako je kupio sindkalne predsednike, nama je poznato i na koji naćin kroz zapošljavanje njihove dece i rođaka, s tim što neke predsednike ne može da uceni ni na koji način. Svedoci smo koliko smo nisko pali i u kom pravcu ide JAT Tehnika.
Gospodin Vladan Krunić na svom kolegijumu kleveće zaposlene i izmišlja neistinite izjave koje uz pomoć svojih satrapa plasira po preduzeću, ali ćemo satisvakciju ubrzo dobiti na drugom mestu, a pomenuti gospodin snositi posledice svog nepromišljenog ponašanja.

ZAHTEVI SINDIKATA

 

Juli

01.07.2010.

Na zadnjem Izvršnom odboru koji je održan 30.06.2010. godine, usvojene su izmene PRAVILA sindikalne organizacije SSZJT-a. Ovim izmenama se omogućuje da sve organizacione sredine budu ravnomerno zastupljene u funkcionisanju sindikata. Zahtevi pojedinih organizacionih sredina će biti ostvareni, da daju iskljućivo svoje kandidate koji najbolje znaju sve probleme koji ih pritiskaju kroz svoj radni angažman.

NOVA PRAVILA SSZJT-A

 

Juni

22.06.2010.

Konstatujući da je ovo izborna godina Izvršni odbor SSZJT-a je zakazao izbore za novo rukovodstvo SSZJT-a. Datum izbora je zakazan za 14, 15 i 16 Septembar 2010. godine.
Iz potrebe da sve organizacione celine u budućem Izvršnom odboru budu zastupljene, pristupilo se izmeni PRAVILA sindikata kako bi se postojeća pravila prilagodila novim zahtevima.

11.06.2010.

Zatražen je sastanak sa direktorom Srđanom Miškovićem na kome bi trebalo da nam odgovori na neka od pitanja koja smo mu postavili u dopisu. Na svim sastancima sa predsednikom Skupštine A. Antićem naš menadžment se hvalio sa odličnim rezultatima poslovanja, pa je ovo lepa prilika da i nas konkretno upoznaju šta nas očekuje u narednom periodu.

ZAHTEV DIREKTORU

 

Maj

27.05.2010.

Dobili smo odgovor iz Ministarstva za infrastrukturu na naš apel od 13.04.2010 godine koji smo uputili predsedniku Vlade Srbije i Ministarstvu za infrastrukturu.

ODGOVOR MINISTARSTVA ZA INFRASTRUKTURU

17.05.2010.

Sa nedavnog sastanka sa predsednikom Skupštine Aleksandrom Antićem i sindikatima JAT Tehnike izašli smo bez vidljivih rezultata. Sastanak je protekao u razgovoru o stimulacijama, radnim odelima za mehaničare, o nedavnim problemima oko školovanja, polaganju Engleskog jezika i drugim pitanjima. Nažalost ovi problemi nisu ni bili za razgovor sa predsednikom Skupštine, već ova problematika treba da se rešava isključivo sa menadžmentom i sindikatima unutar JAT Tehnike. Pitanja oko socijalnog programa i dovođenje plata u redovnost ostavljeno je za sledeći sastanak, mada je ranije dogovoreneo da do kraja aprila 2010-te imamo konkretnu informaciju i odgovor na ova pitanja, koja su data u predloženom planu za konsolidaciju JAT Tehnike. Na osnovu ovih događanja nastavljaju se odlaganje rešenja naših problema za neka buduća vremena.

PISMO ANTIĆU

 

April

13.04.2010.

Uputili smo zajednički apel predsedniku Vlade Srbije G-dinu Mirku Cvetkoviću i nadležnom ministru za infrastrukturu G-dinu Milutinu Mrkonjiću da zajedno sa JAT AIRWAYS-om uključe i rešavanje nagomilanih problema u JAT Tehnici.

APEL PREDSEDNIKU VLADE RS MIRKU CVETKOVIĆU

 

Mart

29.03.2010.

Predstavljen nam je plan za prevazilaženje problema u funkcionisanju JAT Tehnike d.o.o. koji je predložen od strane predsednika skupštine g-dina A.Antića. Ovaj predlog u suštini je prihvatljiv, ali ako znamo ko ovaj plan treba da sprovede onda nam je i sam predlog pod velikim znakom pitanja.
Naš sindikat je na svom Izvršnom Odboru  iskazao opravdanu rezervu u mogućnost realizacije predloga. Više od godinu dana smo apelovali i predlagali našem menadžmentu mnoge od ovih predloga, ali bez uspeha jer je ostajao gluv na sve naše dobronamerne sugestije uz bezbrojna obećanja kojima se samo kupovalo vreme. U ovom trenutku nismo spremni da stavimo svoj potpis ispod teksta, koji očekuju autori predloženog plana. Krajem aprila  smo spremni da  ponovo preispitamo sadašnji stav pa ukoliko se pokaže da su napravljeni prvi uspešni rezultati sprovođenja plana a prihvatljivi za naše članstvo isti prihvatimo i podržimo njegovu dalju realizaciju.

PREDLOŽENI PLAN

Ranija obećanja

15.03.2010.

Sindikati JAT Tehnike su dali svoje viđenje kako bi JAT Tehnika mogla da se konsoliduje i reorganizuje u konkurentni centar za održavanje i popravku vazduhoplova. Svoje viđenje su uputili svim relevantnim i odgovornim subjektima kojima je poverena sudbina JAT Tehnike d.o.o.

PROGRAM KONSOLIDACIJE JAT TEHNIKE

03.03.2010.

IO SSZJT-a doneo je odluku da se započne generalni štrajk u ponedeljak 08.03.2010. godine sa početkom u 8:00h Razlog za ulazak u generalni štrajk je isplata svih zaostalih zarada prema zaposlenima u JAT Tehnici d.o.o.

ODLUKA IO O ULASKU U ŠTRAJK

Obaveštenje o ulasku u štrajk

 

Februar

26.02.2010.

Posle obećane, ali do danas neisplaćene plate koja kasni od 10. februara 2010. godine nezadovoljstvo svih zaposlenih je kulminiralo i zatraženo je na zajedničkom sastanku reprezentativnih sindikata da direktor i njegov menadžment podnesu ostavke.
Konstatujemo da od kada je postavljen direktor Srđan Mišković sa svojim saradnicima, a to je period od 14 meseci, odnosno 28 isplata za zaposlene, ni jedna nije isplaćena bez kašnjenja prema zaposlenima.
Neispunjenja obećanja su obeležila ovaj period. Zaista su zaposleni pokazali ogromno strpljenje i nadu da će biti bolje ali vidimo da od boljitka sa ovim menadžmentom nema ništa.

24.02.2010.

Dobili smo (odgovor) rešenje Ustavnog suda Srbije koje se odnosi na  zahtev SSIVS-a za utvrđivanje neustavnosti  i zakonitosti velikog broja odredaba našeg važećeg pojedinačnog kolektivnog ugovora pod brojem 2495 od 20.03.2008 godine kojim se pokrenuta inicijativa u potpunosti odbacuje
Ovim rešenjem se još jednom potvrđuje da je naš PKU u skladu sa  sa svim aktima koji regulišu radno pravo zaposlenih pa i Ustavom republike Srbije i shodno tome mi imamo apsolutno pravo da naš PKU branimo od svih neodgovornih pojedinaca ili grupacija, koji svojim činjenjem ili ne činjenjem mogu dovesti do njegovog kršenja. Zahtevamo da sve izmene koje su se u njemu nedozvoljeno našle i koje su zloupotrebljene od strane neodgovornih menadžera, moraju se što pre ispraviti.
Posebno žalimo što nemamo kome da pošaljemo poruku povodom ove odbačene inicijative, jer se sam inicijator  raspao i prestao da postoji kao relevantan sindikat. Neki od članova ovog nekadašnjeg sindikata sada se mogu videti u menadžerskim strukturama gde participiraju i zdušno se bore za svoje benificije koje im prema našem kolektivnom ugovoru ne pripadaju.
Da zaključimo sa porukom inicijatorima iz bivšeg SSIVS-a, očigledno je da vam pravo i pravda nisu jača strana pa vam najdobronamernije savetujemo da se držite onoga zašta ste se školovali, mada se i tu nešto ne snalazite najbolje.

Prošle nedelje je održana skupština JAT Tehnike, na kojoj je prihvaćen od stručnih službi predloženi plan poslovanja za 2010 godinu. Na istoj skupštini je prihvaćen zahtev Vladi Srbije za odobrenje dobrovoljnog socijalnog programa, pod istim uslovima, kao što je to u nekoliko navrata bilo ponuđeno zaposlenima u JAT AIRWAYS-u.

05.02.2010.

Reprezentativni sindikati JAT Tehnike usaglasili zajedničke stavove i uputili svoju saglasnost za dobijanje dobrovoljnog sociljalnog programa kao što je to u nekoliko navrata bilo ponuđeno zaposlenima u JAT AIRWAYS-u. Svoje zajedničke saglasnosti smo uputili svima odgovornim za uspešno poslovanje JAT Tehnike.

Januar

20.01.2010.

Informišemo članstvo sindikata da smo u prošloj godini podelili članovima sindikata razne pomoći u vrednosti od 2.000.000,00 dinara. Dotirana su 30 korisnika banja i letovanja preko Rekreatursa. U ovim srestvima se nalaze jednokratne pomoći za sve koleginice povodom 8 marta, kao i jednokratna pomoć za sve članove sindikata koja je podeljena pred Novu godinu. Kontrola Nadzornog odbora je potvrdila da su sva izdvajanja bila po odlukama IO da su se sredstva pažljivo trošila u skladu sa statutom sindikata.